Turska u julu aBd

 

Pripreme za ljeto su počele. Valjda neće biti nikakvih smetnji da se planovi realizuju, a ovoljetni planovi su autom u Tursku. Da, i ja sam ovo odbijala već nekoliko puta, te dug put, te nepoznat put, te ovo te ono,  ali nakon hiljade i hiljade pređenih kilometara po Evropi, odlučila sam da prihvatim ideju. Što da ne?

Muž je već nekoliko puta putovao po Turskoj autobusom, a ja sam, inače bila jednom i to avionom. Istina, prije nekoliko godina sam sa još nekoliko prijatelja uplatila putovanje u Istanbul preko agencije Travel house i…bila prevarena. Eno, čovjek opet ima agenciju i nudi povoljne aranžmane.

Odoh s teme, moram natrag.

Dakle, evo već nekoliko dana visimo po raznim sajtovima da bi ulovili jeftinije aranžmane. Rekla sam da, kao i većina građana moramo paziti na budžet.

Ovako. Plan je krenuti sredinom jula aBd u ranim jutarnjim satima iz Sarajeva, pa preko Višegrada, Srbije, Bugarske do Turske. Uz usputna kraća odmaranja, planiramo u Edrine predveče na spavanje. Naredne dvije noći planiramo provesti u Istanbulu, zatim pravac Sarimsakli na pet noćenja. Plan nam je da u povratku krenemo preko Grčke i Makedonije s noćenjem u Skoplju, a odatle pravac Sarajevo. Napominjem da usput dok tražim obnavljam znanje turskog. Jest da nije Bog zna kakvo, ali sam se i prošli put snašla. Važno je da situacije nisu ekstremne.

U moru sajtova sa zaista velikom ponudom hotela, došla sam do zaključka da je Booking ipak najbolji. Nekako je najjednostavniji za korištenje, a i najrealniji. Ono što mene kao putnika zanima jeste koliko u konačnici moram izdvojiti novaca za hotel. Uopće me ne zanimaju porezi u dotičnoj državi, osim onako informativno. Dakle, neki sajtovi prikazuju cijene u hotelima bez uračunatih poreza pa ukoliko još neko planira put i rezervaciju online neka provjeri šta ponuđena, veoma često, neodoljivo niska cijena uključuje. S Bookingom imamo pozitivna iskustva i zato smo se ipak fokusirali na njega.

U Edrineu, Istanbulu i Sarimsakliju smo pronašli nekoliko hotela srednjeg reda veličina. Nisam od onih koji vjeruju da za malo novca mogu dobiti najbolje. Jeftine stvari u meni bude sumnju i najčešće je najjeftinije ustvari najskuplje. Zato gledam osrednju cijenu koju si mogu priuštiti, a cijene u hotelima se gotovo na dnevnoj bazi mijenjaju pa sad čekam skrivenu ponudu.

Čeka me puno istraživanja: visina putarina, vinjeta za Bugarsku, i drugi obavezni izdaci. Nadam se da ću krajem jula okačiti ovdje fotke koje sam sama napravila odavde do Sarimsaklija.

 

Autor: putovanjasporodicom

"ili svi ili niko" moto je moje porodice kad su putovanja u pitanju, a kako je to ustvrdio i moj sin. Ima nas četvoro, hvala Bogu da smo živi i zdravi :) i zato sebi ne možemo priuštiti skupo plaćene aranžmane u daleka prostranstva. Vrtimo se po Evropi i uglavnom putujemo autom. Zato ovdje želim da podijelim svoja iskustva. https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D612249478914185%26set%3Da.328931020579367.1073741826.100003874147745%26type%3D3&width=500

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create your website with WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: