Hungary

 

Mada svaki put kažem kako ću se sljedeći put bolje pripremiti za put, to ne učinim. Jednostavno zato što mi put ne planiramo dovoljno dugo da bismo se dobro pripremili. Najčešće ne prođe ni dvadeset i četiri sata od ideje do realizacije.

Tako je bilo i za prvomajske praznike. Imali smo, ustvari njih troje su imali pet slobodnih dana da rade šta hoće. Ja ne. Ja sam trebala u ponedjeljak na posao, ali sam već u četvrtak razmišljala da uzmem taj jedan dan godišnjeg odmora i da se barem pošteno naspavam.

U subotu za kasnim doručkom sin je predložio da idemo u Budimpeštu. Ima on taj običaj da kaže kako u Budimpešti još nikada nije bio. Ostatak dana nismo pričali o tome. Oko dvadeset i dva sata uveče pokrenuli smo priču gdje za praznik? Sin opet predlaže Budimpeštu. Usaglasimo se konačno oko dvadeset i tri sata. Budimpešta. I to u nedjelju ujutro polazak.

20180430_150944 - Copy

S Bookingom nismo imali sreće. Nije nam ponudio ništa što je nama finansijski dostupno. Nismo planirali potrošiti previše novca pa smo se bacili na Airbnb. Ni tu nismo bili dobre sreće.

Ono što smo mi tražili jeste pristupačno noćenje s doručkom u family rooms. I naravno, pošto ne znamo ni Mađarsku, ni mađarski jezik, tražili smo da nije van urbane sredine. Hoteli i prenoćišta uz auto put nisu dolazili u obzir.

Počeli smo s okolicom Budimpešte, pa dalje i dalje. Dvoumili smo se između Pečuha i Kečkemeta. Onda smo dogovorili da ćemo nazad preko Srbije i tako je izbor pao na ovaj drugi.

Sin je dobio zaduženje da pronađe destinacije u Budimpešti  za posjetiti i zabilježi tačne adrese kako bismo mogli koristiti navigaciju. Kćerka je pripremila četiri ruksaka i sebe spakovala, a nas dvoje starih smo rezervisali sobe u hotelu. Nisu imali porodičnu pa su nam ponudili dvije dvokrevetne po cijeni od nešto malo manje od sto KM po noćenju plus boravišne takse dva puta četiri jest ugrubo oko četiri stotine i trideset KM. Prihvatljivo. Od drugih neophodnih troškova planirali smo tri točenja goriva plus hrana i piće za tri dana.

Ujutro smo krenuli poslije doručka. Prvo točenje goriva na izlazu iz Sarajeva. Napustili smo pumpu tačno u devet sati. Kako smo krenuli nepripremljeni ( osim pasoša i vode nismo imali ništa drugo) planirali smo negdje na izlazu iz BiH stati i pribaviti grickalice i fresh bonbone kojih tokom putovanja nikad previše. Ova dionica oduzima puno vremena jer su ograničenja brzine gotovo neprekidna. Takođe su česte i policijske patrole. Negdje prije Doboja smo svratili u restoran u koji i inače svraćamo kad idemo ovim putem. Bila je gužva pa smo malo duže čekali na ćevape. Ipak, isplatilo se. U jednom tržnom centru smo pribavili za nas neophodne grivckalice. Već je bilo prevruće pa smo se i sladoledima rashladili.

Na granici smo se zadržali otprilike pola sata što smo nadoknadili kasnije kad smo se dočepali auto puta prema Osijeku.

Kad putujemo u neku zemlju, informišemo se o osnovnim saobraćajnim pravilima, napravim popis nekoliko riječi ili fraza na jeziku te zemlje. Ovog puta ništa od toga. Tako sam već na malom zajedničkom graničnom prelazu kojem sam zaboravila ime bila poprilično sigurna da su moje jezičke navike ispravne. Već od ulaska, dakle već od narednog metra u Mađarskoj s desne strane smo vidjeli one famozne prepreke za migrante. Žičana ograda i osmatračnica. Morate priznati da, barem one starije , podsjeća na Željeznu zavjesu.

Autor: putovanjasporodicom

"ili svi ili niko" moto je moje porodice kad su putovanja u pitanju, a kako je to ustvrdio i moj sin. Ima nas četvoro, hvala Bogu da smo živi i zdravi :) i zato sebi ne možemo priuštiti skupo plaćene aranžmane u daleka prostranstva. Vrtimo se po Evropi i uglavnom putujemo autom. Zato ovdje želim da podijelim svoja iskustva. https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D612249478914185%26set%3Da.328931020579367.1073741826.100003874147745%26type%3D3&width=500

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create your website with WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: